Toyota geeft prijs 2e generatie waterstof elektrische Mirai vrij

  • Tweede generatie Toyota Mirai leverbaar vanaf 65.995 euro
  • Grotere actieradius van 650 km WLTP1, meer rijdynamiek
  • Tankservice standaard op de Toyota Mirai Launch Edition
  • Geen schadelijke emissies, stoot alleen water uit
  • Maart 2021 in Nederland
prijs elektrische-Mirai-bekend

De Nederlandse marktintroductie van de nieuwe Toyota Mirai komt stapsgewijs dichterbij. De tweede generatie van Toyota’s geavanceerde waterstof elektrische auto arriveert in maart 2021 in ons land. In aanloop hiernaar maakt Toyota nu de consumentenadviesprijs bekend: vanaf 65.995 euro. De nieuwste generatie heeft in alle opzichten meer te bieden dan zijn voorganger met een vanafprijs die, mede door de toegenomen productiecapaciteit en bijbehorende schaalvoordelen, ook nog eens meer dan 15.000 euro lager uitpakt.

De nieuwe Toyota Mirai is een waterstof elektrische auto van de nieuwste generatie. Een zeer geavanceerde vierdeurs sedan met de uitstraling van een stijlvolle coupé. De Mirai is voortaan uitgerust met drie waterstoftanks (voorheen twee). Hierdoor – en door efficiëntie verbeteringen aan de brandstofcel – is de actieradius met circa 30% toegenomen naar 650 km WLTP2. Dat is vergelijkbaar met de actieradius van een benzineauto terwijl de Mirai volledig elektrisch is zonder dat-ie aan een laadpaal moet. De Toyota Mirai tank je namelijk ook in drie tot vijf minuten vol net als een benzine- of dieselauto. Door het gebruik van onder meer carbon fiber zijn de waterstoftanks extreem sterk en veilig. Eenmaal onderweg stoot de Mirai (‘toekomst’ in het Japans) geen schadelijke stoffen uit. Er komt alleen water (damp) uit de uitlaat.

Nieuw, ultrasterk en lichtgewicht voertuigplatform

De nieuwe Mirai is volgens de beproefde Toyota filosofie ‘Toyota New Global Architecture’ (TNGA-L) ontwikkeld die tegenwoordig voor alle nieuwe Toyota modellen geldt. De nieuwe Toyota Mirai staat op een ingekort Lexus LS platform. Dit platform heeft een laag zwaartepunt voor meer rijdynamiek door onder meer een geavanceerde multilink ophanging op de voor- en achteras. Daarnaast is de nieuwe Mirai achterwielaangedreven. Het emotionele design van de nieuwe Toyota Mirai, dat al veel positieve reacties heeft opgeroepen, sluit hierop naadloos aan. Daarnaast biedt dit grotere platform ook extra interieurruimte, de bestuurder zit betrokken achter het stuur en de passagiers achter genieten van een stille, luxe en comfortabele rit.

Een geweldig goed gevoel

“We willen dat klanten de Mirai aanschaffen omdat het een zeer aantrekkelijke auto is, ongeacht de aandrijving”, aldus Chief Engineer Yoshikazu Tanaka. “De prestaties en rijdynamiek moeten de bestuurder een geweldig goed gevoel geven. En natuurlijk hopen we dat de Mirai een belangrijke bijdrage zal leveren aan de realisatie van een samenleving gebaseerd op waterstof.”

Laagste fiscale bijtelling

De Toyota Mirai arriveert in maart 2021 in ons land. De prijzen beginnen bij 65.995 euro. Bij zakelijk gebruik geldt de laagste bijtellingscategorie van 12%. Bijkomend voordeel is dat de bijtelling berekend wordt over de volledige aanschafwaarde en niet tot 40.000 euro zoals bij een Battery Electric Vehicle (BEV). Dit betekent dat een nieuwe Mirai in 2021 op een bijtelling zit vanaf slechts 241 euro per maand2.

Tankservice

De tankinfrastructuur is in Nederland volop in ontwikkeling. In deze transitieperiode gaat Toyota de berijder ontzorgen op diverse manieren. Zo introduceert Toyota voor de nieuwe Toyota Mirai een tankservice. De Mirai wordt thuis of op kantoor opgehaald, afgetankt en weer teruggebracht. De tankservice wordt standaard op de Toyota Mirai Launch Edition en geldt voor berijders in een straal van 50 kilometer van een waterstoftankstation.

1. Voorlopig cijfer onder voorbehoud van definitieve homologatie.
2. Netto bijtelling o.b.v. 37,35% inkomstenbelasting en tenaamstelling in 2021.

Blijf op de hoogte.
Meld u aan voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks het laatste nieuws, tips en acties.